Συμπληρώματα διατροφής: Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν τα πάρετε
Τα συμπληρώματα διατροφής είναι ένας δημοφιλής τρόπος για την υποστήριξη της συνολικής υγείας και ευεξίας. Μπορούν να παρέχουν πρόσθετες βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα και άλλα θρεπτικά συστατικά που μπορεί να λείπουν από τη διατροφή σας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι ουσίες που εμπεριέχονται στα συμπληρώματα μπορούν να επηρεάσουν τον οργανισμό σας με διάφορους τρόπους, ειδικά αν παίρνετε και άλλα φάρμακα. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τι πρέπει να γνωρίζετε πριν από τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής και τις συνήθεις αλληλεπιδράσεις φαρμάκων που πρέπει να προσέχετε.
Τι είναι τα συμπληρώματα διατροφής;
Τα συμπληρώματα διατροφής, είναι προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν συμπληρωματικά με τη διατροφή σας πρόσθετες ευεργετικές ουσίες όπως βιταμίνες, μέταλλα, βότανα, αμινοξέα, ένζυμα και άλλα θρεπτικά συστατικά. Μπορεί να κυκλοφορούν σε διάφορες μορφές, όπως κάψουλες, δισκία, σκόνες ή πόσιμα υγρά. Τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη της συνολικής υγείας και ευεξίας ή για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων υγείας.
Τι πρέπει να λάβετε υπόψη σας πριν από τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής;
Πριν από τη λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη σας τους ακόλουθους παράγοντες:
- Τη διατροφή σας: Τα συμπληρώματα διατροφής προορίζονται να συμπληρώνουν μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, όχι να την αντικαθιστούν. Είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει μια ποικιλία ολόκληρων τροφίμων.
- Την κατάσταση της υγείας σας: Ορισμένες καταστάσεις υγείας, μπορεί να απαιτούν συγκεκριμένα συμπληρώματα ή να περιορίζουν τη δυνατότητά σας να λαμβάνετε ορισμένα συμπληρώματα. Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό ή το φαρμακοποιό σας πριν από τη λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος, ειδικά αν είστε έγκυος ή θηλάζετε καθώς ορισμένες ουσίες που βρίσκονται στα συμπληρώματα μπορούν να επηρεάσουν την υγεία και την ανάπτυξη του εμβρύου ή του βρέφους. Επίσης ιδιαίτερη προσοχή στη λήψη συμπληρωμάτων θα πρέπει να δίνουν οι ασθενείς με ορισμένες παθήσεις, όπως παθήσεις του νεφρού, του ήπατος και της καρδιάς καθώς πολλές από τη ουσίες που εμπεριέχονται στα συμπληρώματα μπορεί να επιβαρύνουν τη λειτουργία των οργάνων αυτών ή να αλληλεπιδράσουν με τα φάρμακα που λαμβάνουν οι ασθενείς για τις παθήσεις αυτές. Ιδιαίτερα οι ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα της κατηγορίας των κουμαρινικών (πχ Sintrom) έχουν πολύ αυξημένο κίνδυνο σοβαρών αιμορραγιών ακόμα και με τη λήψη απλών συμπληρωμάτων (πχ Ginkgo Biloba, Σκόρδο κ.α).
- Την ποιότητα του συμπληρώματος: Δεν είναι όλα τα συμπληρώματα ίδια. Ζητήστε τη συμβουλή του φαρμακοποιού σας προκειμένου να αναζητήστε συμπληρώματα που έχουν ελεγχθεί ως προς την ποιότητα και την ασφάλεια και που παρασκευάζονται από έναν αξιόπιστο κατασκευαστή.
Συνήθεις αλληλεπιδράσεις φαρμάκων με συμπληρώματα διατροφής
Τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να αλληλεπιδράσουν με συνταγογραφούμενα φάρμακα, φάρμακα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή και άλλα συμπληρώματα. Ακολουθούν ορισμένες κοινές αλληλεπιδράσεις φαρμάκων που πρέπει να προσέχετε:
- Βιταμίνη Κ: Η βιταμίνη Κ μπορεί να αλληλεπιδράσει με αντιπηκτικά και να μειώσει την αποτελεσματικότητά τους. Εάν λαμβάνετε αντιπηκτικό, μιλήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν πάρετε οποιαδήποτε συμπληρώματα βιταμίνης Κ.
- Βαλσαμόχορτο (St. John’s Wort): Το βαλσαμόχορτο μπορεί να αλληλεπιδράσει με μια ποικιλία φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των αντικαταθλιπτικών, των αντισυλληπτικών χαπιών και των αντιπηκτικών. Μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα ορισμένων φαρμάκων ή να δράσει συνεργικά με ορισμένα άλλα, και να προκαλέσει, σοβαρές σε ορισμένες περιπτώσεις ανεπιθύμητες αντιδράσεις. Μια σημαντική ανεπιθύμητη ενέργεια που μπορεί να προκύψει από βαλσαμόχορτο σε συνδυασμό με αντικαταθλιπτικά φάρμακα είναι το σύνδρομο σεροτονίνης που μπορεί να γίνει απειλητικό για τη ζωή. Εάν λαμβάνετε οποιαδήποτε φάρμακα, μιλήστε με το γιατρό η το φαρμακοποιό σας πριν πάρετε το βαλσαμόχορτο.
- Ασβέστιο: Τα συμπληρώματα ασβεστίου μπορεί να αλληλεπιδράσουν με ορισμένα αντιβιοτικά, όπως οι κινολόνες (πχ Ciproxin, Avelox) και οι τετρακυκλίνες (πχ Vibramycin) , σχηματίζοντας σύμπλοκα τα οποία δεν επιτρέπουν στην αντιβίωση να δράσει αποτελεσματικά. Εάν λαμβάνετε αντιβιοτικά, μιλήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν από τη λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος ασβεστίου.
- Σίδηρος: Τα συμπληρώματα σιδήρου μπορεί να αλληλεπιδράσουν με ορισμένα φάρμακα, όπως η θεραπεία υποκατάστασης θυρεοειδικών ορμονών (πχ Τ4), και να μειώσουν την αποτελεσματικότητά τους. Ο σίδηρος, όπως και το ασβέστιο μπορεί επίσης να μειώσει την αποτελεσματικότητα ορισμένων αντιβιώσεων όπως οι κινολόνες. Εάν λαμβάνετε οποιαδήποτε φάρμακα, μιλήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν λάβετε οποιαδήποτε συμπληρώματα σιδήρου.
Συμπέρασμα
Τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να παρέχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία και την ευεξία, αρκεί η χρήση τους να είναι ορθή και πάντοτε υπό την καθοδήγηση του γιατρού η του φαρμακοποιού σας, ειδικά αν έχετε κάποια πάθηση ή/και λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή.